THE SECRET WORLD OF ARRIETTY - AŞIRICILAR | STUDIO GHIBLI 1





Tür: Animasyon, Macera, Aile. 
Süre: 1 saat 34 dakika. 
Ülke: Japonya. 
IMDB: 7,6 



  — KONU — 


 Shō bir yaz günü, annesinin çocukluğunu geçirdiği ve teyzesinin yaşadığı eve gelir. Kalbinden rahatsız olan ve ameliyatına sayılı günler kalan çocuk, bahçeye girdiğinde ev kedisinin çalılıklar arasında bir şeylere saldırdığını görüp annesinin sürekli anlattığı ufak inşaları aklına getirir. Kedi, genç aşırıcı Arrietty’yi yakalamak için saldırmıştır ama kız kediden kurtulup evin zemininde yer alan ufak dünyasına ulaşmayı başarır.


— YORUM — 


 Miyazaki'nin ve takımının elinden çıkan neredeyse tüm filmleri izlemiş olmakla beraber, bu filmi ablamın tavsiyesi olmasaydı önceliklerime koyacağımdan emin değilim. Ankara'dan döndüğü bir servis yolculuğunda, televizyonda bu filme denk geliyor ve izliyor. Geldiğinde ise yeniden benimle izleyecek kadar sevmişti ve gerçekten de filmin hissettirmek istedikleri içinize işliyor.

 Filmin yarattığı dünya içerisine işlenmiş sıcaklığı renkleri görüşünüz üzerine görebiliyor, orada gözlerinizi kırptığınızı düşleyebiliyorsunuz. 




 Ghibli'nin kendine has çizimi ve yaratıcılığın dokusuyla birleştiğinde, yıllar boyu sürdürdükleri kalitenin azalmamış olduğunu görebiliyoruz. Studio Ghibli filmlerinde özellikle sevdiğim noktalardan biri de, hareketleri çok güzel yansıtmaları. Günümüz animelerini izleyenler olursa, plastik benzeri bir görüntüyle hareketli sahneler çekiliyor -tabii ki her anime ve animasyon için geçerli değil- gibi görünüyor.

 Aynı zamanda birbirini tekrar eden stillerin yanında, Ghibli'nin fazla çizgilere sahip olmayan karakterlerinin çok daha doğal bir görüntü sağladıklarını düşünüyorum. Karakterlerin çizimleri, onlar için seçilen seslerle harmanlandığında izlediğiniz filmin etkisini net bir şekilde hissediyorsunuz. 




 Arrietty'nin atıldığı maceralar sonucunda Sho'nun onu bulması ve aralarında oluşan bağı izlemek keyifliydi. Her filminde olduğu gibi Studio Ghibli'nin ürettiği animasyonlarda replikler üzerinden bile bir hikaye anlatılıyordu.

 Film sırasında çok güzel detaylarla ortaya çıkarılmış, Areietty'nin dünyasındaki minik süsler bile ilgimi çekmeyi başarmıştı. 


 Studio Ghibli'nin filmleri arasında listemin en başlarında olmasa da, vaktinizi ayırıp değerlendirmeniz gereken bir animasyon olduğunu düşünüyorum. Miyazaki filmin yönetmenliğini gerçeklşetirmemiş olsa da, Studio Ghibli takipçilerinin izlenenler listesine eklemesi gerek bence. 



 Filmden Alıntılar:


"Her sabah kalkıp hayatını değiştirecek o günün olmadığını bilmek komik."




"Sen girdin ya, şimdi kalbim daha güçlü..." 




Studio Ghibli filmlerini ayrı olarak yorumlamak istediğim için, sadece buna yönelik bir kategori altında belirli aralıklarla bir filmini seçerek yorumlarımı paylaşacağım.


Çiçekleri kovalayan rüzgârın öyküsüne kulak ver, evren sandığından çok daha fazlasını sunuyor.



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.