SPORA NEDEN BAŞLADIM? | SAĞLIK 1



  Günümüzde çoğu kişi yaşam tarzını değiştirerek daha sağlıklı bir şekilde yaşamaya geçmek istiyor. Bugün sizlere, kendi serüvenimden bahsedeceğim. Tüm okuyuların ayrı ayrı metabolizmalarını, sağlık durumlarını, kütle endekslerini vs. bilmediğimden dolayı sadece kendi açımdan olayları anlatacağım.

  İlk olarak: İnsanların dediklerini geri planda tutmakla birlikte, kimsenin görüntüsü kimsenin derdi olmamalı.

  Böyle bir yaşam tarzına geçmek istemem, egzersiz açısından küçüklüğümden beri aktif biri olup daha sonra yemeğin ön plana geçmiş olmasıydı. Aklınıza gelebilecek hangi yemek kombinasyonu varsa yapıyor, gün içinde sürekli olarak yemek yiyordum.

  İki sene kadar önce eve tartı aldığımızda tartıya çıkmış, kilomun bekli de geri dönemeyeceğim bir şekilde ilerlemiş olduğunu gördüm. Bu iki senede kilo verdim ve spor yapmaya başladım. Hiçbir zaman aşırı sayılacak anlamda kilolu olmasam da, hatlarımın keskin olmak yerine yuvarlak olduğunu görülüyordu. 

  Üzerimdeki ağırlık gidip kasa dönüştüğünde, hareketlerimde bile daha rahat hisseder oldum. 





  Özel bir diyet rutini izlemiyor, günde üç ana ve üç ara öğün yiyorum. Genel anlamda tatlı, pizza, hamburger gibi yiyeceklerle aram olmadığı için özellikle canımın çektiğini hissetmiyorum. Bazen benim de rutin hayattan sıkılıp kaçamaklar yaptığım oluyor ama geri dönme isteği hiçbir zaman gitmiyor. 

  Bir gün, bilemediniz bir hafta abarttınız mı? Geri dönmeniz için hiçbir zaman geç değil.

  Sağlıklı beslenmenin yanında, vücudumuz günün yorgunluğunu da düzenli bir uygu çizelgesiyle atıyor. Spor yapıyor, yediğiniz yemekleri kolayca sindirmek istiyorsanız sabah 5'te yatıp öğlen 1 veya 2 gibi saatlerde kalkmaya bir son vermeyi düşünmelisiniz.

  Ben bir aydan fazla bir süredir gece 11'de yatağa giriyor, sabah beş-beş buçuk gibi bir saatte uyanıyorum. 

  Bu kadar erken uyanmamıın sebepleri de gün içinde yapmak istediklerime fazla zaman bulamıyor olmam. Eğer kendiniz denerseniz erken kalkıp, sessiz saatlerde işlerinizi halletmeye başladığınızda birçok şeyi erkenden bitirdiğinizi fark edeceksiniz.





  Vücudumu forma sokmanın yanında, stamina -spor yaparkenki dayanma eşiği gibi bir tanım- ve esnekliğimi de arttırmak istiyordum. Pilates hareketlerinin yanında, düzenli olarak esneme hareketleri yaptım ve koşu, ip atlama gibi etkinliklerle nefes gücümü arttırdım.

  Hafta sonları, sahil kenarında arada sırada koşuya gitmek bile programınızı fazlasıyla değişikliğe uğratabiliyor.

  Spor yapmadan önce ise, protein dolu bir yemeği ve biraz karbonhidratı yemek enerji kat sayınızı yükseltiyor. Terlerken yaktığınız şeylerin boş bir mide olmadığına dikkat etmelisiniz, böyle olduğu taktirde vücut kaslarınızı yakmaya başlıyor. 

  Özellikle sıcak havalarda kaybettiğiniz suları geri kazanmak içinse, günde vücudunuzun ihtiyacı olan su miktarını bilerek su tüketmelisiniz. Günde 8 bardak, 2L gibi önerilerde bulunuyorlar. Ben ortalama dört su şişesi bitiriyor, bunun dışında sıvı tüketmeyi ihmal etmiyorum. 

  Fazla su içmek konusunda en büyük sıkıntılardan biri fazla tuvalete gitmek olsa da, aşırıya kaçılmadığı sürece sıvıların böyle etkisini göstermesi iyi bir şey. 

  Aynı zamanda pilates, cardio gibi şeyler yerine asıl spor dalları ve dansa yönelmeyi de düşünebilirsiniz. İki senedir spor yapmanın yanında önceden modern dans, tenis, basketbol ve birçok spor dalıyla vakit geçirdim.




  Spor yapmanın yanında, bedenimin buz patenine uygun hâle gelmesini istiyorum. Buz pateni artistik açıdan dansı ve spor açısından gücü temsil ediyor, bu görüntüyü ise sergilemenin büyük bir çaba harcadığını biliyor bunu hedefleyerek çalışıyorum.





Youtube'da spor videoları araştıranlar olduysa, bulmuş olabileceğinizi düşündüğüm bir kanalı paylaşmak istiyorum. Düzenli bir şekilde video yükleyen, Youtube ve dünya üzerinde fazlasıyla büyümüş bir kanal. Cassie'nin paylaştığı rutinleri düzenli olarak yaptığınızda, gerçekten bir değişim göreceğinizi düşünüyorum.

  


  

  Kanalın ismi: Blogilates. Videolar İngilizce, bilmeyenler ise hareketleri izeyebilir; ekranda genelde zaman çubuğu oluyor ve hareketi değiştirmeniz gerektiğinde görebiliyorsunuz. Spor salonuna gitmeyen, kışın evden çıkmaktan nefret edenler için bir şans vermenizi istiyorum.








"Başlamak için harika olmana gerek yok.
Ama harika olmak için başlaman gerek."





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.